Klimatizácia v zime: Ako ju využiť na kúrenie?

Bez klimatizácie sa počas horúcich letných dní nezaobídeme. V žiadnom prípade to neznamená, že na ňu v zime môžeme zabudnúť. Určite viete , že modernú klimatizáciu už môžete používať aj na kúrenie. Klimatizácia dokonca vyhreje interiér rýchlejšie a úspornejšie než iné typy vykurovania.

Ako vyberať?

Pri výbere klimatizácie si určite nechajte poradiť od odborníkov. Existujú typy s invertorom alebo bez. Invertor je zariadenie, ktoré sa stará o reguláciu výkonu v závislosti od aktuálnych okolností tým, že mení otáčky kompresora. Vďaka tomu je v interiéri rovnomerná teplota, nižšia spotreba energie a je to tiež šetrnejšie k zariadeniu. Klimatizácia bez invertora reguluje teplotu v miestnosti vypínaním a zapínaním riadiaceho agregátu. Nárazový odber prúdu pri zapínaní je až osemkrát vyšší než prevádzkový odber, pričom sa nadmerne zaťažuje aj zariadenie.

Klimatizácia, ktorá kúri
Keď sa vonku ochladí, nemusíte hneď zapínať kúrenie. Moderná klimatizácia dokáže miestnosť vykúriť aj keď je vonku -15 °C. Ide o typy s invertorom a tie, ktoré fungujú na princípe tepelného čerpadla. V takom prípade nie je používanie klimatizácie obmedzené len na dva mesiace v roku, ale môžete ju využívať celoročne. Využívať môžete diaľkové nastavenie pomocou mobilnej aplikácie a vstúpite už do vyhriateho domu. Tieto typy sú síce drahšie, ale prvotná investícia sa vráti v podobe úspory na vykurovaní.

Šikovné funkcie
Klimatizácia s funkciou antifreeze sa postará o to, aby vám počas dlhšej neprítomnosti nezamrzli v stenách rúry. Klimatizácia dokáže v interiéri znížiť vlhkosť a starať sa o pravidelné vetranie. Plazmatický systém čistenia vzduchu zbaví vzduch mikroskopických nečistôt, škodlivých látok a eliminuje zápach. Klimatizácia môže disponovať pohotovostným režimom. V prípade, že sa v miestnosti nenachádza nikto, automaticky sa prepne na úsporný režim. Funkcia autoclean sa postará o samočistenie vnútornej jednotky, čo zabráni rozmnožovaniu plesní a rastu húb.

Vyčistite ju
Zima je vhodným obdobím na čistenie a servis klimatizácie. Počas letných mesiacov pracovala neúnavne a v jej útrobách sa nazbieralo množstvo alergénov v podobe prachu či rôznych peľov. Vyčistiť treba nielen vonkajšiu, ale predovšetkým vnútornú jednotku. Kontrolu zariadenia vykonáva servisný technik, ktorý v nej zmeria tlak a prietok. Vyčistí, prípadne vymení filtre a prekontroluje všetky mechanické časti a elektroinštaláciu. Zanedbanie servisu sa nevypláca, pretože môže dôjsť k jeho poruche či k úniku plynov z chladiva, ktoré môže poškodiť kompresor.

Pre návrh riešenia a vypracovanie ponuky kontaktujte nás telefonicky, alebo mailom na uvedených kontaktoch.